2. adás: Szervezzünk ellenzéket! Hogyan?

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Partizán második adása igazi slágertémával foglalkozik:

mi kellene az ellenzék megszervezéséhez, egyáltalán, hogyan kell pártot szervezni?

Történeti kitekintésben, és a rendszerváltás utáni sikeres pártalapítások és kampányok tapasztalatai mentén vizsgálja meg, hogy mitől párt egy párt, és főként, hogy mitől lehet sikeres és hatékony egy pártszervezet! Az eheti showban volt és jelenlegi párttagok osztják meg a pártszervezéssel, közösségszervezéssel kapcsolatos tapasztalataikat.

A műsor Orbán Viktornak a Fidesz 2002-es veresége utáni, politikai közösség egyben tartása érdekében indított kezdeményezésének bemutatásával indul, melyről Kovács Károly, a Polgári Körök egykori szervezője szemüvegén keresztül kapunk képet. Beszámolójából kiderül, hogy mi zajlott ezekben a többnyire ismerősökből, barátokból álló társaságokban és hogyan szerveződött belőlük a későbbiekben országos hálózat, milyen viták folytak a mozgalmon belül és milyen témákkal foglalkoztak, mi eredményezte végül csalódását a szerveződésben.

A szokásos vitapanelben Jámbor András, Falta Milán és Vay Blanka változatos élményeiről hallottunk.

Jámbor András 2009 és 2013 között az LMP tagja volt, majd a nagy összefogás kapcsán igazolt át az Együtt-PM formációjához és mindkét pártban a kommunikációs munkacsoportot erősítette. Falta Milán 2010 és 2013 között az LMP aktivistájaként kezdte politikai pályafutását, az elmúlt közel két évben pedig a Momentum területi koordinátoraként a jelöltkeresés, kiválasztás és szűrés folyamatát szervezte. Vay Blanka részt vett Rauschenberger Péter, Csillag Gábor, Schiffer András és Jávor Bence társaságában az LMP megalakításában és a formáció pártigazgatója volt egészen 2009 késő őszéig.

A meghívottak előadásából kiviláglik többek között az, hogy hogyan néz ki a munka egy pártban, milyen erőforrásokból tud építkezni egy éppen induló szervezet, ők személy szerint mivel tudtak hozzájárulni a párt működéséhez. Őszintén vallanak arról is, hogy számít-e egy párton belül, hogy ki kinek az embere és miért döntöttek a párttagságtól való megválás mellett végül? Arról is hallunk tapasztalatból építkező véleményeket, hogy mi kell ahhoz, hogy az emberek akarjanak pártot alapítani, pártban aktívan részt venni,

hogyan oldható fel az az ellenkezés, apátia, ami a közhangulaton uralkodik.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.