2. adás: Szervezzünk ellenzéket! Hogyan?

A Partizán második adása igazi slágertémával foglalkozik:

mi kellene az ellenzék megszervezéséhez, egyáltalán, hogyan kell pártot szervezni?

Történeti kitekintésben, és a rendszerváltás utáni sikeres pártalapítások és kampányok tapasztalatai mentén vizsgálja meg, hogy mitől párt egy párt, és főként, hogy mitől lehet sikeres és hatékony egy pártszervezet! Az eheti showban volt és jelenlegi párttagok osztják meg a pártszervezéssel, közösségszervezéssel kapcsolatos tapasztalataikat.

A műsor Orbán Viktornak a Fidesz 2002-es veresége utáni, politikai közösség egyben tartása érdekében indított kezdeményezésének bemutatásával indul, melyről Kovács Károly, a Polgári Körök egykori szervezője szemüvegén keresztül kapunk képet. Beszámolójából kiderül, hogy mi zajlott ezekben a többnyire ismerősökből, barátokból álló társaságokban és hogyan szerveződött belőlük a későbbiekben országos hálózat, milyen viták folytak a mozgalmon belül és milyen témákkal foglalkoztak, mi eredményezte végül csalódását a szerveződésben.

A szokásos vitapanelben Jámbor András, Falta Milán és Vay Blanka változatos élményeiről hallottunk.

Jámbor András 2009 és 2013 között az LMP tagja volt, majd a nagy összefogás kapcsán igazolt át az Együtt-PM formációjához és mindkét pártban a kommunikációs munkacsoportot erősítette. Falta Milán 2010 és 2013 között az LMP aktivistájaként kezdte politikai pályafutását, az elmúlt közel két évben pedig a Momentum területi koordinátoraként a jelöltkeresés, kiválasztás és szűrés folyamatát szervezte. Vay Blanka részt vett Rauschenberger Péter, Csillag Gábor, Schiffer András és Jávor Bence társaságában az LMP megalakításában és a formáció pártigazgatója volt egészen 2009 késő őszéig.

A meghívottak előadásából kiviláglik többek között az, hogy hogyan néz ki a munka egy pártban, milyen erőforrásokból tud építkezni egy éppen induló szervezet, ők személy szerint mivel tudtak hozzájárulni a párt működéséhez. Őszintén vallanak arról is, hogy számít-e egy párton belül, hogy ki kinek az embere és miért döntöttek a párttagságtól való megválás mellett végül? Arról is hallunk tapasztalatból építkező véleményeket, hogy mi kell ahhoz, hogy az emberek akarjanak pártot alapítani, pártban aktívan részt venni,

hogyan oldható fel az az ellenkezés, apátia, ami a közhangulaton uralkodik.

Főpolgármester-jelöltek vitáztak egy szabadabb Budapestről

Nagy sikerű rendezett a Partizán a budapesti főpolgármesteri előválasztások előtt, a hőségriadó ellenére is megtelt a Vasas Székház 600 fős terme érdeklődőkkel. Az ellenzék három jelöltje, Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) és Kálmán Olga (független a DK támogatásával) állt ki egymással szemben, bár az hamar kiderült, hogy sok mindenben egyetértenek a főváros vezetésének víziójával kapcsolatban.

Listavezetők vitájával zárult le a Partizán EP választási roadshow-ja

Budapesten zárult le a Partizán EP vitasorozata, méghozzá egy listavezetői vitával, amin Vágó Gábor (LMP), Dobrev Klára (DK), Tóth Bertalan (MSZP-Párbeszéd), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Döme Zsuzsanna (MKKP) és Cseh Katalin (Momentum) vettek részt.Ahogyan a vitasorozat korábbi állomásain, a Fidesz-KDNP-nek szánt pulpitus ezúttal is üresen maradt.

Szegeden vitáztak az EP képviselőjelöltek a Demokratikus Európáról

Szegeden folytatódott a Partizán EP választási vitája, a képviselőjelöltek közül Turcsán Szabolcs (LMP), Rónai Sándor (DK), Mester Barnabás (MSZP-P), Balczó Zoltán (Jobbik), Donáth Anna Júlia (Momentum) és Fűrész Gábor (MKKP) vett részt. A téma a Demokratikus Európa volt, de a politikailag mozgalmas hét után számos aktualitás is terítékre került.