4. adás: Mi történik a felsőoktatásban?

Ez a cikk több mint 3 éves.

A harmadik adás témája a magyar felsőoktatás helyzete: bezárni készül a CEU, fizetőssé válik a Corvinus, komplett szakokat szüntet meg a kormányzat, és az MTA költségvetése is állandósult veszélyben látszik lenni.

Mindez a jéghegy csúcsa vagy van még feljebb, akarom írni, lejjebb?

Az adás elején átfogó képet kapunk a Fidesz és a tandíj kapcsolatáról. Arról, hogy milyen törekvések jelentek meg kormányon kívül és belül, mi volt a Fidesz álláspontja a tandíjról a kilencvenes években és milyen pálforduláson ment keresztül azóta a párt – sok egyéb ügy mellett – ebben a tekintetben is.

Szellemes kisfilm hívja fel a figyelmet arra, hogy milyen álruhába lehet bújtatni a tandíj bevezetését, mi a helyzet például az egyetemi férőhelyek számának csökkentésével? Sorban vonulnak fel és buknak el az inkompetensebbnél inkompetensebb oktatási államtitkárok Pokorni Zoltántól Czunyiné Bertalan Juditon és Palkovics Lászlón át egészen Hoffmann Rózsáig, illetve a jelenleg is regnáló Bódis Józsefig és képbe kerülhetünk a legújabb agymenéssel, a duális képzési rendszerrel is.

Az est első vendége, Varga Júlia, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, akinek kutatási területe az oktatásgazdaságtan.

Megtudhatjuk tőle, hogy a felsőoktatás rendszerváltás utáni szerepe hogyan alakult át és ebben milyen szerepe volt a különböző kormányzatoknak, valamint, hogy meddig tartott a felsőoktatási expanzió és hol tartunk most. A beszélgetésből arra is fény derül, hogy lehet-e ésszerű indoka a felsőoktatási állami keretszámok lecsökkentésének az ország jelen társadalmi-gazdasági helyzetében.

Ezt követően egy vitapanel keretében Turai Eszter, Szijártó Imre és Kövér-Van Til Ágnes számolnak be elhalt és még élő, nyüzsgő, az aktuálpolitikával éppen most farkasszemet néző felsőoktatási mozgalmakról.

Turai Eszter a Hallgatói Hálózat második hullámának aktivistájaként személyes véleményéről és tanulságairól számol be. Szijártó Imre a Students for CEU, avagy a Diákok a CEU-ért demokratikus önszerveződő diákcsoport nevében érkezett a stúdióba annak apropóján, hogy egyetemüket el akarják zavarni az országból. Kövér-Van Til Ágnes az ELTE TTK társadalmi nemek tanulmánya mesterszak szakigazgatója egy egészen frissen, november 14-én, több egyetem, komplett oktatói hálózat, a HÖK, valamint számos hallgató szolidaritásával megtartott sztrájknappal indult egyetemi megmozdulás alapkövének letevője.

A vitapanel résztvevői tudósítanak arról, hogy hol tart most a CEU és a társadalmi nemek szakirányának ügye, milyen terveik vannak a kormány jobb belátásra bírására. Képet kapunk arról is, hogy vannak-e mozgalmi hagyományok, amelyekből lehet építkezni, mi lehet egy mozgalom sikerének kulcsa vagy sikertelenségének oka, van-e értelme a „single issue” mozgalmaknak. Olyan mélyebb kérdések feszegetésére is sor kerül, mint hogy van-e bármilyen politikai hatalmunk, illetve amennyiben nincs, politikai hatalom nélkül azoknak, akik szeretnének változást elérni van-e esélyük érdemben befolyást gyakorolni a kormányzat intézkedéseire.

Végül néhány perce felvetődik az a gondolat, hogy van ám élet a felsőoktatáson túl is. Önmagában az egyenlő feltételek mellett igénybe vehető oktatás nem elégséges, ennél ambíciózusabb tervekre van szükség ahhoz, hogy ebben az országban jól tudjunk élni, mint például lakhatás, alapjövedelem, kenyér, ahogy Gulyás Márton fogalmaz,

„az igazságosság közös bárkáját kell ácsolnunk”.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.