Értesítünk a nap 2-3 legfontosabb cikkéről. Legyél képben! Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

5. adás: Miért nem tud a valóság betörni a politikába?

Az negyedik adás a hét kormányzati és ellenzéki abszurditásainak (lásd: Gruevszki-ügy, bocsánatkérésre kötelezték Németh Szilárdot, mindeközben az ellenzék Budapest 145. szülinapját ünnepli) bemutatását követően azt veszi górcső alá, hogy miközben krízis hátán krízis zajlik az országbak, miért nincsenek erre politikai megoldásai senkinek? Mik azok az ügyek, amelyekre figyelnünk kellene, és melyek azok, amelyeket jó lenne végre kissé hanyagolni? Mi az oka az ellenzéki politika kiüresedésének és mi az az ellenzéki narratíva, stratégia, ami alapján ellenerőt lehetne képezni?

Az est első beszélgetőpartnere Kálmán Olga, aki gyakorlatilag a kilencvenes évek közepétől jelen van a magyar médiában, mint politikai és közéleti műsorok szerkesztője és vezetője, ennél fogva kiemelkedik, mint a magyar politikai diskurzus alakítója.

Elmondja meglátásait azzal kapcsolatban, hogy mikor indult el az a fajta napról napra élés az ellenzék politikai kommunikációjában, ami jelenleg is dominálja a közéletet, és miért volt erősebb a Fidesz tematizációs képessége, mint egy kormányon lévő pártnak, már hatalomra kerülése előtt is. Őszintén beszél arról, hogy hány fős stábbal, hogyan zajlott a munka vezetése alatt, hogyan kerültek kiválasztásra a műsorában szereplő személyek és a megjeleníteni kívánt témák.

A vitapanel szereplői ez alkalommal Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozatának elnöke és Böcskei Balázs, az IDEA Intézet vezetője.

Az IDEA Intézet a héten publikált egy, a szakszervezet megrendelésére készített kutatást arról, hogy a különböző munkahelyeken a női munkavállalókat milyen hátrányos megkülönböztetés, zaklatás éri. Böcskei a szakszervezeti nők körében végzett, 38 kérdésből álló és a legkülönbözőbb szektorokból származó 621 válaszadó közreműködésével létrejött kutatás legfőbb megállapításairól számolt be. Szó esik a kormányzat legújabb tervéről, a túlóra megemeléséről és arról, hogy milyen módon tud reagálni a szakszervezet a kormányzati túlkapásokra, van-e hatalma, befolyása a munka világát érintő intézkedések befolyásolására. Kérdésként merül fel, hogy van-e még a szakszervezet kezében valós sztrájkjog, van-e tematizációs ereje a szakszervezetnek és ezeken az eszközökön keresztül képes-e a hatékony érdekvédelemre.

Szegeden vitáztak az EP képviselőjelöltek a Demokratikus Európáról

Szegeden folytatódott a Partizán EP választási vitája, a képviselőjelöltek közül Turcsán Szabolcs (LMP), Rónai Sándor (DK), Mester Barnabás (MSZP-P), Balczó Zoltán (Jobbik), Donáth Anna Júlia (Momentum) és Fűrész Gábor (MKKP) vett részt. A téma a Demokratikus Európa volt, de a politikailag mozgalmas hét után számos aktualitás is terítékre került.

Európai bérunióról és nagyvállalatok európai szerepvállalásáról szólt a miskolci EP választási vita

Harmadik állomásához érkezett a Partizán EP választási vitasorozata hétfő este. A miskolci eseményen a Szociális Európáról kérdezte a politikusokat Gulyás Márton, azaz főleg arról, hogy mit lehet kezdeni a hatalmas társadalmi szakadékkal, ami mind a nyugat és Magyarország között, mind az országon belül fellelhető.

Pécsen folytatódott a Partizán EP választási vitasorozata

Május 10-én, péntek este 7 órakor folytatódott a Partizán országjáró EP választási vitasorozata. A második állomás Pécs volt, a Palatinus Hotelben tartott rendezvényen a képviselőjelöltek közül Kóbor József (LMP), Rónai Sándor (DK), Tóth Bertalan (MSZP-P), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Nemes Balázs (Momentum) és Victora Zsolt (MKKP) vettek részt, a Fidesz-KDNP ezúttal sem reagált a meghívásra.