EP képviselőjelöltek vitáztak Szombathelyen az EU globális kihívásairól

A vita középpontjában az Európai Unió előtt álló globális kihívások álltak, alsősorban a klímaváltozás és az energiapolitika. Mindegyik párt leszögezte, hogy kiemelt fontosságúnak tartják ezeket a kérdéseket, és ha ők győznének, határozott lépéseket tennének a helyzet javításának érdekében – de mindegyikük más megközelítésből.

A momentumos Csillag Tamás elmondta, hogy pártjával szeretnék elérni, hogy 2050-re Európa szénlábnyoma nullára csökkenjen, így a megújuló energiával kapcsolatos kutatásokba és fejlesztésekbe fektetének erőforrásokat, továbbá kiszélesítenék az európai károsanyag-kibocsátás kvótákat. Azt is szeretnék továbbá, hogy „Európa élen járjon az elektromos és önvezető autók forradalmában”. Arra a kérdésre, hogy a klímaváltozás költségeit csak a nagyvállalatoknak kell-e megtérítenie, Csillag azt felelte, szerintük ezeket a költségeket mindannyiunknak viselnie kell: országoknak, vállalatoknak és egyéneknek egyaránt.

Gulyás Márton a Jobbiknál felhozta, hogy évekig következetesen elutasítottak minden javaslatot az EP-ben az energiaunió megteremtése érdekében, sokak szerin azért, mert szoros viszonyt ápoltak a putyini Oroszországgal. Bana Tibor erre reagálva azt felelte, hogy ők jelenleg egy zöld álláspontot képviselnek, és fontosnak tartják az energiapolitikát. Szerinte érdemi vitákat kell folytatni az energiaunióról, de azt nem szabad engedni, hogy az uniós tagállamok kizárólag egy irányból tudja beszerezni az energiaforrásait – utalva itt a hazai putyini érdekekre.

Válaszában Bana impliciten elismerte azt is, hogy képviselőiknek korábban valóban közük volt Putyinhoz, de elmondta, hogy akikre ez igaz volt, már nincsenek a Jobbikban.

A DK-s Rónai Sándor a vitatémákkal kapcsolatban azt mondta, ők egy erősebb, egységesebb európai fellépést képviselnek az energiapolitika kérdésében, mert az ezzel kapcsolatos fejlesztések egyébként több munkahelyet is képesek teremteni, mint például Paks 2. Pártja továbbá 1 millió új napelemet, napkollektort és szélerőművet akar telepíteni, mindezt pedig a  nagyvállalati multiadókból finanszíroznák, ugyanis jelenleg 150-200 milliárd euró adót kerülnek meg a multik.

A klímaváltozás kérdésköre mellett a migrációról is szó esett. Jávor Benedeket Gulyás Márton arról kérdezte, miért támogatja az MSZP-P a Frontex működését, ami katonai erőkkel lépne fel a bevándorlás ellen. A képviselőjelölt ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, a Frontex csupán egy eleme a rendszernek, de szükség van olyan megállapodásokra is, mint ami például 2015-ben történt Törökországgal, illetve szükség van a konfliktuszónák fejlesztésekre, amelyek „lehetővé teszik, hogy az emberek ott találják meg az életfeltételeiket”. AZ LMP-s Turcsán Szabolcs, reagálva arra, hogy pártjuk programja szerint a menekültek biztonságos hazatérését kell megoldni, elmondta, mivel a legtöbb menekült illegálisan érkezik Európába, nem a konfliktuszónákból, így

„le kell folytatni egy korrekt eljárást, aminek az eredményeképpen – vélhetően – túlnyomó részük nem jogosult menedékre, így sajnos nekik haza kell térniük”. Kijelentette, hogy szerintük a migráció nem alapvető emberi jog.

Az MKKP nevében Kovács Gergely azt mondta, nem gondolja, hogy „Magyarországnak bármi dolga lenne a klímaváltozással, mert ez is olyan dolog, ami megáll a határon”. Az elektromos autókkal kapcsolatban ő is felhozta ellenérvként azt, hogy a legújabb kutatások szerint nem feltétlenül környezetkímélőbbek a hagyományos autóknál.

A vitasorozat Pécsen folytatódik május 10-én, pénteken 19 órai kezdettel a Palatinus Hotelben. A vita témája az Igazságos Európa lesz, ahol a résztvevők kifejthetik álláspontjukat a társadalmi  igazságosság európai uniós dimenzióiról. Az eseményen Kóbor József (LMP), Rónai Sándor (DK), Tóth Bertalan (MSZP-P), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Nemes Balázs (Momentum) és Victora Zsolt (MKKP) EP-képviselőjelöltek vesznek részt.

Benedek Tiborra emlékezünk

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vizilabdázó, 2003-ban világbajnok, majd egy évtizeddel később ismét, akkor már a magyar válogatott szövetségi kapitányaként. A magyar sportélet egyik legkiemelkedőbb alakja, de jóval több ennél: a kevesek közé tartozott, akik nem csupán a sportrajongókat szólították meg, példakép lehetett ő mindenki számára. 47 éves volt.