Pécsen folytatódott a Partizán EP választási vitasorozata

Május 10-én, péntek este 7 órakor folytatódott a Partizán országjáró EP választási vitasorozata. A második állomás Pécs volt, a Palatinus Hotelben tartott rendezvényen a képviselőjelöltek közül Kóbor József (LMP), Rónai Sándor (DK), Tóth Bertalan (MSZP-P), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Nemes Balázs (Momentum) és Victora Zsolt (MKKP) vettek részt, a Fidesz-KDNP ezúttal sem reagált a meghívásra. A vita fő témája az Igazságos Európa volt, a műsort Gulyás Márton vezette.

A képviselőjelöltek az Igazságos Európa témakörén belül főleg a társadalmi egyenlőtlenségekről és a magyarok uniós érdekeiről vitáztak. Az LMP-s Kóbor Józseftől Gulyás Márton azt kérdezte, utalva a Szombathelyen elhangzottakra, hogy mi a párt álláspontja a magyar és uniós menekültügyi politikáról. A képviselőjelölt válaszában hangsúlyozta, hogy el kell különíteni a menekültek és a bevándorlók ügyét. A menekültkérdést szerintük ott kell megoldani, ahol a konfliktus keletkezett, a bevándorlással kapcsolatban pedig a legnagyobb problémának azt tartják, hogy itthon a letelepedési kötvénnyel „Isten tudja, milyen egzisztenciájú embereket engednek be”, miközben egyre több a vendégmunkás és egyre több a kivándorló fiatal. Kóbor a határon túli magyarokra is érvényesnek gondolta azt, hogy ott találják meg az otthonukat, ahol a szülőhazájuk van, és támogatják az autonómiára törekvéseket.

Nemes Balázs a Momentumtól azzal a gyanúval kapcsolatban fejtette ki pártja álláspontját, pártcsaládjukat, az ALDE-t anyagilag támogatta többek között a génmódosított termékeiről és rákkeltő gyomirtóiról elhíresült Monsanto.  A politikus elmondta, hogy amennyiben egy nagyvállalat illegális eszközökkel próbálja befolyásolni a politikát, az elfogadhatatlan, de válaszidejének nagy részében főleg arról beszélt, hogy lobbistákra szükség van a politikai életben, mert ők juttatnak bizonyos ügyeket a politikusok látókörébe.

A Jobbikhoz intézett kérdés arra vonatkozott, hogy összeilleszthető-ea párt a korábbi EU-ellenessége a mostani integrációt mélyító törekvéseikkel. Gyöngyösi Márton szerint a gazdasági válság és a Brexit után mára egy nagyon értelmes vita bontakozott ki az EU-ban, és a régebbi időkkel ellentétben már nem csak a föderalisták szálltak be a párbeszédbe. Éppen ezért úgy gondolják, hogy amennyiben a magyar nemzeti ügyekben képes az unió pozitív irányba elmozdulni, akkor érdemes az összeurópai problémák megoldásában is együttműködni.

Rónai Sándor a DK-tól arról beszélt, miért kampányolnak a multik megadóztatása mellett, ha az EU-s szabadkereskedelmi egyezményt is támogatják. Válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy ők nem extra adót akarnak kivetni a nagyvállalatokra, csak azt az adómennyiséget fizettetnék ki velük, amit elkerülnek. „A szabadkereskedelemre szükség van, adót pedig kell fizetni” – összegezte.

Az MSZP-Párbeszéd nevében Tóth Bertalan vett részt a vitán, akit Gulyás Márton arról kérdezett, miért támogatják az euró bevezetését, amikor ez nagy gazdasági veszélyekkel járhat. A képviselőjelölt szerint azonban nem igaz, hogy Magyarország rosszul jönne ki az euróövezethez való csatlakozással, mert az Európai Unió integrációja szerintük „két sebességes”, és szorosabb az együttműködés azok között a tagállamok között, akik az euróövezeten belül vannak, míg a „kívülállók” konkrét lehetőségektől esnek el.

Victora Zsolt, az MKKP képviselőjelöltje főleg a mélyszegénység problémájáról beszélt az Igazságos Európát illetően. A politikus egyfelől azt hangsúlyozta, hogy az elosztórendszer rosszul működik, és nem átlátható, hova kerülnek az EU-s segélyek az országban – szerintük ezért egy külső ellenőrzésre lenne szükség. Másfelől Victora utalt arra is, hogy a leggazdagabb magyarok pénzéből bőven juthatna több adományozásra, jótékonyságra.

A vitasorozat Miskolcon folytatódik május 13-án, hétfőn 19 órai kezdettel a Tudomány és Technika Házában. A vita témája az Szociális Európa lesz, ahol a résztvevők kifejthetik álláspontjukat a jóléti rendszer és a társadalmi egyenlőség európai uniós dimenzióiról.  Az eseményen Demeter Márta (LMP), Rónai Sándor (DK), Ujhelyi István (MSZP-P), Jakab Péter (Jobbik), Kádár Barnabás (Momentum) és Juhász Veronika (MKKP) EP-képviselőjelöltek vesznek részt.

Főpolgármester-jelöltek vitáztak egy szabadabb Budapestről

Nagy sikerű rendezett a Partizán a budapesti főpolgármesteri előválasztások előtt, a hőségriadó ellenére is megtelt a Vasas Székház 600 fős terme érdeklődőkkel. Az ellenzék három jelöltje, Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) és Kálmán Olga (független a DK támogatásával) állt ki egymással szemben, bár az hamar kiderült, hogy sok mindenben egyetértenek a főváros vezetésének víziójával kapcsolatban.

Listavezetők vitájával zárult le a Partizán EP választási roadshow-ja

Budapesten zárult le a Partizán EP vitasorozata, méghozzá egy listavezetői vitával, amin Vágó Gábor (LMP), Dobrev Klára (DK), Tóth Bertalan (MSZP-Párbeszéd), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Döme Zsuzsanna (MKKP) és Cseh Katalin (Momentum) vettek részt.Ahogyan a vitasorozat korábbi állomásain, a Fidesz-KDNP-nek szánt pulpitus ezúttal is üresen maradt.

Szegeden vitáztak az EP képviselőjelöltek a Demokratikus Európáról

Szegeden folytatódott a Partizán EP választási vitája, a képviselőjelöltek közül Turcsán Szabolcs (LMP), Rónai Sándor (DK), Mester Barnabás (MSZP-P), Balczó Zoltán (Jobbik), Donáth Anna Júlia (Momentum) és Fűrész Gábor (MKKP) vett részt. A téma a Demokratikus Európa volt, de a politikailag mozgalmas hét után számos aktualitás is terítékre került.