Szegeden vitáztak az EP képviselőjelöltek a Demokratikus Európáról

Szegeden folytatódott a Partizán EP választási vitája, a képviselőjelöltek közül Turcsán Szabolcs (LMP), Rónai Sándor (DK), Mester Barnabás (MSZP-P), Balczó Zoltán (Jobbik), Donáth Anna Júlia (Momentum) és Fűrész Gábor (MKKP) vett részt. A téma a Demokratikus Európa volt, de a politikailag mozgalmas hét után számos aktualitás is terítékre került.

A vita elején szóba került Kövér László szerdai kijelentése, miszerint „a normális homoszexuális nem tartja magát egyenrangúnak”. Más-más mértékben ugyan, de azzal mindenki egyetértett, hogy a házelnök megnyilvánulása elfogadhatatlan. Gulyás Márton a Jobbiktól azt is megkérdezte, hogy fellépnek-e a Törökszentmiklósra bejelentett cigányellenes vonulás ellen, amit a pártból kivált tagok által alapított Mi Hazánk Mozgalom szervez. Balczó Zoltán elmondta, hogy a Jobbik sosem volt szélsőséges fasiszta párt, csupán régebben olyan kijelentéseket is toleráltak, amit ma már nem. Állítása szerint a párt úgy gondolta, hogy vannak olyan speciális életkörülmények, amik a bűnözést elősegítik, de azt sosem állították, hogy ez genetikai alapon történne. Balczó az est során többször leszögezte, hogy elhatárolódnak a Mi Hazánktól.

A Momentum képviselőjelöltje, Donáth Anna tovább hangsúlyozta azt, amire már Kádár Barnabás is kitért a miskolci vitán: nem szabad a Fidesz szavazóit dehumanizálni. Attól, hogy „párhuzamos valóságokban” élnek az emberek, még párbeszédet kell folytatnunk egymással, mert sokaknak arra van szüksége, hogy meghallgassák őket, és hogy a kormány által a félelmeikre adott válaszokról elmondjuk, hogy nem feltétlenül valósak. Mester Barnabás is megkapta azt a kérdést, hogy párjuk hogyan csökkentené a bevándorlóktól való félelmet Magyarországon? Az MSZP-Párbeszéd politikusa elmondta, hogy a déli kerítés szubjektív biztonságérzetet ad az embereknek, de el kell mondani, hogy valójában ez egy marginális kérdés mind az EU-t, mind az ország belpolitikáját illetően. Ők a dublini rendszert szeretnék megreformálni, és a szolidaritás elvére helyezni a hangsúlyt.

Rónai Sándor egyik kérdése az volt, hogy mondja el, mi lenne az első három lépés a sokat emlegetett Európai Egyesült Államok megvalósításakor. A DK képviselőjelöltje szerint ezek az alábbiak lennének: erősebb intézményi rendszer, kiemleve azt, hogy az Európai Tanács ma átláthatatlan; EU-s népszavazás intézményének bevezetése; EU határvédelem megerősítése, a Frontex eddigi irányait folytatva.

Az LMP és az MSZP-Párbeszéd közt több ízben vita alakult ki az este folyamán arról, hogy Jávor Benedek és Vágó Gábor képviselőjelöltek közül vajon melyikük tudná jobban érvényesíteni a zöld programokat az Európai Parlamentben? Turcsán Szabolcs, az LMP politikusa ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nem a programok szintjén van a különbség, hanem abban, hogy Jávor nem fog bejutni, Vágó viszont igen, legalábbis a mérések szerint. Turcsán azt is elmondta, hogy ez az utolsó olyan választás, amin az LMP külön indul, ugyanis a következő három évben minden ellenzéki együttműködésben részt fognak venni.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárttól Gulyás Márton továbbra is azt szerette volna megtudni, van-e bármilyen valódi értékállítás a kampányaik és üzeneteik mögött, de az erre irányuló kérdésekre a válaszadást a jelölt megtagadta, mondván: „nem kívánok válaszolni”.

A Partizán EP választási vitasorozata május 19-én zárul le a listavezetők vitájával, amelyen Vágó Gábor (LMP), Dobrev Klára (DK), Tóth Bertalan (MSZP-P), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Dr. Cseh Katalin (Momentum) és Döme Zsuzsanna (MKKP) vesz részt, a Fidesz-KDNP erre a meghívásra sem reagált. A vita a Vasas székházban lesz Budapesten, de 18 órától a Partizán Facebook oldalán és YouTube csatornáján is lehet nézni az élő közvetítést.

Benedek Tiborra emlékezünk

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vizilabdázó, 2003-ban világbajnok, majd egy évtizeddel később ismét, akkor már a magyar válogatott szövetségi kapitányaként. A magyar sportélet egyik legkiemelkedőbb alakja, de jóval több ennél: a kevesek közé tartozott, akik nem csupán a sportrajongókat szólították meg, példakép lehetett ő mindenki számára. 47 éves volt.