Értesítünk a nap 2-3 legfontosabb cikkéről. Legyél képben! Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Listavezetők vitájával zárult le a Partizán EP választási roadshow-ja

Budapesten zárult le a Partizán EP vitasorozata, méghozzá egy listavezetői vitával, amin Vágó Gábor (LMP), Dobrev Klára (DK), Tóth Bertalan (MSZP-Párbeszéd), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Döme Zsuzsanna (MKKP) és Cseh Katalin (Momentum) vettek részt.Ahogyan a vitasorozat korábbi állomásain, a Fidesz-KDNP-nek szánt pulpitus ezúttal is üresen maradt.

A vitán a jelöltek mindenkihez szóló és egyéni kérdéseket is kaptak. Ezek alapján kiderült például, hogy mindannyian támogatnák, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartájába belefoglalják a lakhatáshoz való jogot, és azt is, hogy a lakáshelyzet megoldására nagy költségvetésű uniós programok induljanak. A Sargentini-jelentést viszont nem mindenki szavazta volna meg, és eltérnek a vélemények az eurozónához való csatlakozásról is.

Az egyéni kérdéseknél Vágó Gábor főleg a nagyvállalatok és a populista politikusok érdekeinek összefonódására hívta fel a figyelmet, illetve annak veszélyére, hogy ez hátráltatja a klímakatasztrófa megállítását. Dobrev Klára arról beszélt hosszan, hogy miért nem azonos a DK kampányából ismert „európai minimálbér” és a Jobbik által szorgalmazott európai bérunió. A vita során a politikusnő elmondta, hogy az életszínvonalunk alapján kell megállapítani egy közös minimálbér, aminél kevesebb fizetést senki nem kaphat, de ez még nem jelenti azt, hogy az EU minden lakosának nagyjából ugyanannyit kellene keresnie. Tóth Bertalan szintén egyetértett az uniós minimálbérrel, de hozzátette azt is, hogy Magyarországon ma az is súlyos probléma, hogy sokan már nem csak a magasabb fizetés reményében költöznek külföldre, hanem azért is, mert zavarja őket a kormány „félelem- és gyűlöletpolitikája”. A Jobbik listavezetője, Gyöngyösi Márton tisztáza pártjuk álláspontját az Európai Néppártot illetően, szerinte Manfred Weber a legalkalmasabb a csúcsjelöltek közül, de ez inkább a „választék” szűkössége miatt van, egyébként nem gondolja, hogy Weber lenne a legjobb megoldás az EB élére. A vita során azt is elmondta, hogy elítéli a Mi Hazánk Mozgalom által szervezett törökszentmiklósi felvonulást. Cseh Katalin, a Momentum listavezetője arról beszélt, hogy ők nem több pénzt szeretnének az Európai Uniótól a szociális felzárkózásra, hanem a meglévő forrásokat hatékonyabb elosztását szorgalmazzák. Döme Zsuzsanna, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt képviselőjelöltje pedig cáfolta, hogy jogos lenne a politikai nihilizmus vádja pártjuk felé, ugyanis ők azon dolgoznak, hogy az emberek a tetteik alapján ítéljék meg őket, ne pusztán a humoruk alapján.

Ezen kívül számos kérdéskört érintettek még a listavezetők a vitán, a teljes adást az oldal tetején lévő videón lehet megnézni.

Főpolgármester-jelöltek vitáztak egy szabadabb Budapestről

Nagy sikerű rendezett a Partizán a budapesti főpolgármesteri előválasztások előtt, a hőségriadó ellenére is megtelt a Vasas Székház 600 fős terme érdeklődőkkel. Az ellenzék három jelöltje, Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) és Kálmán Olga (független a DK támogatásával) állt ki egymással szemben, bár az hamar kiderült, hogy sok mindenben egyetértenek a főváros vezetésének víziójával kapcsolatban.

Szegeden vitáztak az EP képviselőjelöltek a Demokratikus Európáról

Szegeden folytatódott a Partizán EP választási vitája, a képviselőjelöltek közül Turcsán Szabolcs (LMP), Rónai Sándor (DK), Mester Barnabás (MSZP-P), Balczó Zoltán (Jobbik), Donáth Anna Júlia (Momentum) és Fűrész Gábor (MKKP) vett részt. A téma a Demokratikus Európa volt, de a politikailag mozgalmas hét után számos aktualitás is terítékre került.

Európai bérunióról és nagyvállalatok európai szerepvállalásáról szólt a miskolci EP választási vita

Harmadik állomásához érkezett a Partizán EP választási vitasorozata hétfő este. A miskolci eseményen a Szociális Európáról kérdezte a politikusokat Gulyás Márton, azaz főleg arról, hogy mit lehet kezdeni a hatalmas társadalmi szakadékkal, ami mind a nyugat és Magyarország között, mind az országon belül fellelhető.