Listavezetők vitájával zárult le a Partizán EP választási roadshow-ja

Ez a cikk több mint 3 éves.

Budapesten zárult le a Partizán EP vitasorozata, méghozzá egy listavezetői vitával, amin Vágó Gábor (LMP), Dobrev Klára (DK), Tóth Bertalan (MSZP-Párbeszéd), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Döme Zsuzsanna (MKKP) és Cseh Katalin (Momentum) vettek részt.Ahogyan a vitasorozat korábbi állomásain, a Fidesz-KDNP-nek szánt pulpitus ezúttal is üresen maradt.

A vitán a jelöltek mindenkihez szóló és egyéni kérdéseket is kaptak. Ezek alapján kiderült például, hogy mindannyian támogatnák, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartájába belefoglalják a lakhatáshoz való jogot, és azt is, hogy a lakáshelyzet megoldására nagy költségvetésű uniós programok induljanak. A Sargentini-jelentést viszont nem mindenki szavazta volna meg, és eltérnek a vélemények az eurozónához való csatlakozásról is.

Az egyéni kérdéseknél Vágó Gábor főleg a nagyvállalatok és a populista politikusok érdekeinek összefonódására hívta fel a figyelmet, illetve annak veszélyére, hogy ez hátráltatja a klímakatasztrófa megállítását. Dobrev Klára arról beszélt hosszan, hogy miért nem azonos a DK kampányából ismert „európai minimálbér” és a Jobbik által szorgalmazott európai bérunió. A vita során a politikusnő elmondta, hogy az életszínvonalunk alapján kell megállapítani egy közös minimálbér, aminél kevesebb fizetést senki nem kaphat, de ez még nem jelenti azt, hogy az EU minden lakosának nagyjából ugyanannyit kellene keresnie. Tóth Bertalan szintén egyetértett az uniós minimálbérrel, de hozzátette azt is, hogy Magyarországon ma az is súlyos probléma, hogy sokan már nem csak a magasabb fizetés reményében költöznek külföldre, hanem azért is, mert zavarja őket a kormány „félelem- és gyűlöletpolitikája”. A Jobbik listavezetője, Gyöngyösi Márton tisztáza pártjuk álláspontját az Európai Néppártot illetően, szerinte Manfred Weber a legalkalmasabb a csúcsjelöltek közül, de ez inkább a „választék” szűkössége miatt van, egyébként nem gondolja, hogy Weber lenne a legjobb megoldás az EB élére. A vita során azt is elmondta, hogy elítéli a Mi Hazánk Mozgalom által szervezett törökszentmiklósi felvonulást. Cseh Katalin, a Momentum listavezetője arról beszélt, hogy ők nem több pénzt szeretnének az Európai Uniótól a szociális felzárkózásra, hanem a meglévő forrásokat hatékonyabb elosztását szorgalmazzák. Döme Zsuzsanna, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt képviselőjelöltje pedig cáfolta, hogy jogos lenne a politikai nihilizmus vádja pártjuk felé, ugyanis ők azon dolgoznak, hogy az emberek a tetteik alapján ítéljék meg őket, ne pusztán a humoruk alapján.

Ezen kívül számos kérdéskört érintettek még a listavezetők a vitán, a teljes adást az oldal tetején lévő videón lehet megnézni.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.