Főpolgármester-jelöltek vitáztak egy szabadabb Budapestről

Nagy sikerű rendezett a Partizán a budapesti főpolgármesteri előválasztások előtt, a hőségriadó ellenére is megtelt a Vasas Székház 600 fős terme érdeklődőkkel. Az ellenzék három jelöltje, Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) és Kálmán Olga (független a DK támogatásával) állt ki egymással szemben, bár az hamar kiderült, hogy sok mindenben egyetértenek a főváros vezetésének víziójával kapcsolatban.

A vita kortesbeszédekkel kezdődött, amely során Kerpel-Fronius kiemelte, hogy az ő programjának előnye, hogy egyáltalán van víziója. Ez pedig többek között a szociális bérlakások számának növelését, a klímavédelmet és a FIdesz-maffia visszaszorítását jelentette a politikus nyitómonológjában.  Karácsony Gergely a tőle megszokott módon Tarlós István főpolgármester ellen beszélt, és azt hangsúlyozta, hogy Budapestnek szabadnak kell lennie, elsősorban azért, hogy a város zöld legyen és megoldódjon a lakhatási válság. Kálmán Olga a „gondoskodó várost” tartja a legfontosabb célkitűzésnek, ami egy élhető, jó állapotú fővárost jelent. A vita rövid szakpolitikai kérdések gyors megválaszolásával folytatódott, ahol egyebek között az is kiderült, hogy egyikük sem támogatná az ingyenes tömegközlekedést, viszont mindegyikük kiemelten kezeli a lakhatási válság és hajléktalantság problémáját. 

Fotó: Turós Balázs (http://balazsturos.com)

Az est legnagyobb részét a személyre szabott kérdések ölelték fel. A Momentum jelöltjét Gulyás Márton moderátor először Cseh Katalin vonatos közvetítéséről kérdezte, amiben a frissen megválasztott EP-képviselő arról beszélt, hatékonyabb lenne privatizálni a MÁV-ot. Kerpel-Fronius Gábor elmondta, hogy alapvetően ő is egyetért a vasútprivatizációval. Ezután pedig arról volt szó, hogyan fogja meggyőzni az összefogásról saját párttásait, akik nemrég például Gyurcsány Ferencet kritizálták erősen. A főpolgármester-jelölt válasza erre az volt, hogy meg kell találni az együttműködés módját, mert ha a NER-ben is együttműködési kényszerben vannak, akkor az ellenzéki oldalon is az a lényeg, hogy közös célkitűzések mentén együtt tudjanak cselekedni. 

Karácsony Gergely főleg a 444.hu oknyomozófilmje után kirobbant parkolási botrányról kapott kérdéseket, miután anno nem tudta megakadályozni az MSZP-Fidesz háttéralku megkötését. A zuglói polgármester azonban pont abban látja saját erősségét, hogy tudja, milyen szembeszállni a kormánypárttal, így azt is tudja már, mire számíthat, ha az egész várost neki kellene vezetnie. Gulyás Márton arra is kíváncsi volt, bevált-e a magasabb tiszteletdíj a zuglói képviselőknél, amit  Karácsony annak érdekében szabott meg, hogy lojálisabbak legyenek. A politikus azonban nem tudta megmondani biztosan, van-e összefüggés a magasabb fizetés és a sikeresebb kerületvezetés között, de szerinte igen.

Kálmán Olga szerint az EP választás meglepő eredményei azt mutatják, kiderült egy választói akarat, ami szeretne újdonságot látni, ezért látta értelmét beszállni a politikába úgy, hogy nemrég még ellene volt annak, hogy induljon a főpolgármesteri címért. „Újat akarnak? Itt vagyok” – összegezte válaszát. A műsorvezetőből lett főpolgármesterjelölt később arról beszélt, hogy bár még nem lehet elolvasni Budapest-programját, kész van, és négy követelést fogalmaz meg: szabad kultúrát, szabad sajtót, szabad iskolát és szabad tudományt. Gulyás Márton erre azt kérdezte, hogyan lenne egy főpolgármesternek ráhatása ezekre a területekre, amikor az ő hatáskörével maximum a kultúrába lehet beleszólása. Kálmán Olga azonban elmondta, hogy egy nagy többségel megválasztott főpolgármester szavára nem lehet majd nem odafigyelni, ha aktívan kiáll ezen ügyek mellett.

A Partizán június 26-ára eredményváró eseményt is szervez, amire itt lehet regisztrálni. Érdemes sietni, ugyanis csak az első 200 jelentkezést tudják elfogadni a limitált férőhely miatt.

Listavezetők vitájával zárult le a Partizán EP választási roadshow-ja

Budapesten zárult le a Partizán EP vitasorozata, méghozzá egy listavezetői vitával, amin Vágó Gábor (LMP), Dobrev Klára (DK), Tóth Bertalan (MSZP-Párbeszéd), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Döme Zsuzsanna (MKKP) és Cseh Katalin (Momentum) vettek részt.Ahogyan a vitasorozat korábbi állomásain, a Fidesz-KDNP-nek szánt pulpitus ezúttal is üresen maradt.

Szegeden vitáztak az EP képviselőjelöltek a Demokratikus Európáról

Szegeden folytatódott a Partizán EP választási vitája, a képviselőjelöltek közül Turcsán Szabolcs (LMP), Rónai Sándor (DK), Mester Barnabás (MSZP-P), Balczó Zoltán (Jobbik), Donáth Anna Júlia (Momentum) és Fűrész Gábor (MKKP) vett részt. A téma a Demokratikus Európa volt, de a politikailag mozgalmas hét után számos aktualitás is terítékre került.

Európai bérunióról és nagyvállalatok európai szerepvállalásáról szólt a miskolci EP választási vita

Harmadik állomásához érkezett a Partizán EP választási vitasorozata hétfő este. A miskolci eseményen a Szociális Európáról kérdezte a politikusokat Gulyás Márton, azaz főleg arról, hogy mit lehet kezdeni a hatalmas társadalmi szakadékkal, ami mind a nyugat és Magyarország között, mind az országon belül fellelhető.