Bérlakásprogramról, szellemkastélyról és szeméttelepről is beszéltek Szombathely ellenzéki képviselőjelöltjei

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szeptember 25-én elindult a Partizán önkormányzati választási roadshow-ja. A sorozat Szombathelyen kezdődött, ahol Gulyás Márton rövidfilmeket mutatott be a várost érintő problémákról, majd ezekről beszélgetett Dr. Horváth Attila, Bokányi Adrienn és Horváth Soma Ádám összellenzéki képviselőjelöltekkel, illetve polgármesterjelöltükkel, Dr. Nemény Andrással.

A közel másfél órás esemény első témája a Haladás Sportkomplexum volt, ami végül kétszer annyi adóforintból épült meg, mint amit eredetileg terveztek, ráadásul már az elejétől kezdve tudta a fideszes városvezetés, hogy nincs, aki üzemeltesse a létesítményt. Habár a polgármester, Puskás Tivadar szerint „ez volt az ajándék Szombathely városának”, Dr. Horváth Attila elmondta, hogy rengeteg pénzbe kerül fenntartani a hatékonytalanság miatt, például a világítás évi 40 millió forint, míg a fű rendbentartása 75-80 millióba kerül. A képviselőjelölt hozzátette, hogy

a Haladás egy évi pénzéből a város teljes bérlakásprogramját meg lehetne oldani, és finanszírozni a 180, felújításra szoruló önkormányzati bérlakás renoválását.

A következő téma a Gothard-kastély volt, ami pár éve azzal vált ismertté, hogy bár a városvezetés kiköltöztette az ott lakó 15 családot, hogy (konkrét tervek nélkül nekivágva) felújítsa az épületet, máig nem történt semmi. A költségvetési tervezet alapján több mint 3 milliárd forint kellene a  felújításhoz, így a régi, immáron elhagyatott kastély állapota egyre csak romlik. A dolgot tovább tetézi, hogy a városban rossz állapotban van a szociális bérlakásrendszer, mégis az épületet, ha egyszer elkészül, hotelnek és kávézónak akarják kialakítani. Az ügyről a képviselőjelöltek közül Horváth Soma Ádám beszélt, aki szerint ez egy elpuskázott beruházás.

Amíg más városok tényleges „okos város” fejlesztésekre kértek pénzt, például modern, alacsony padlós buszokra, addig Szombathely a kastélyra.

Horváth Soma kijelentette, ha őket választják meg, szociális bérlakások építésére és felújítására, illetve a járdák és utak felújítására fogják költeni ezt a pénzt.

A képviselőjelölti beszélgetések szekcióját egy bejátszás zárta arról a szombathelyi erdőről, ami illegális szemétlerakóként is működik, a város vezetése pedig nem kezd a helyzettel semmit. Ugyan civil kezdeményezésre már volt korábban itt sikeres szemétszedés, de ezzel kapcsolatban Bokányi Adrienn arra hívta fel a figyelmet, hogy bár

szép dolog, hogy egyénileg próbáljuk az ökológiai lábnyomunkat csökkenteni, itt társadalmi és politikai szemléletváltásra van szükség.

A képviselőjelölt hangsúlyozta, hogy a szelektív hulladékgyűjtés egyébként sincs megoldva jelenleg Szombathelyen: egy részük be van szüntetve, míg máshol december 31-ig szünetel a gyűjtés. És ha már felmerült a környezetvédelem hiánya, Bokányi Adrienn azt is elmondta, a közösségi közlekedés is korszerűtlen, a buszok 20-30 évesek, nincsenek klimatizálva és folyton lerobbannak. A fejlesztés hiánya pedig annak köszönhető, hogy Hende Csaba, a város fideszes országgyűlési képviselője leszavazta a fejlesztést, hiába lenne olcsóbb hosszú távon modernizálni és azt karban tartani.

Az est második részében Dr. Nemény András beszélgetett Gulyás Mártonnal. Az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje elmondása szerint büszke arra, hogy az országban egyedülálló módon a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is beszállt az ellenzéki összefogásba. Szerinte a siker kulcsa, hogy sosem pártlogika szerint működtek együtt, hanem természetesen jött és erőt adott az, hogy közös a cél: változtatni. Nemény továbbá vállalta azt is, hogy megválasztása esetén a ciklusa első 2 évében elültetnek 1000 fát, 5 év alatt létrehoznak 1000 parkolót és évente 1,5 milliárd forintot fordítanak útfelújításra.

A roadshow következő állomása Budapest VIII. kerületében, a Baross utca 85. alatti Patyolatban lesz szeptember 30-án 18 órától. Gulyás Márton vendége Pikó András, Józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelöltje lesz. Ha valaki nem tud részt venni személyesen, élőben is nézheti majd a Partizán Facebook oldalán és YouTube csatornáján.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.