„Az emberek dönthetnek majd arról, mire költsük a pénzünket” – Beszélgetés Józsefvárosról

Hogyan alakítanák át az önkormányzati bérlakásprogramot úgy, hogy többé ne fideszes oligarchák kezébe kerüljenek az ingatlanok? Mennyivel lett kevesebb a zöld terület Józsefvárosban az elmúlt években? Ilyen és ehhez hasonló, minden VIII. kerületi polgárt érintő kérdésekről beszélgettünk Pikó Andrással, Józsefváros összellenzéki polgármesterjelöltjével és 3 képviselőjelöltjével. 

Az esemény elején Gulyás Márton vendége Camara-Bereczki Ferenc, Hermann György és dr. Erőss Gábor volt. A kerületi lakáspályázatokkal kapcsolatban dr. Erőss Gábor emlékeztetett, hogy Józsefvárosban jelenleg nem írnak ki olyan pályázatot, amire hétköznapi emberek jelentkezhetnének: vagy úgy szabják meg a feltételeket, hogy annak csak a „szűk haveri kör” feleljen meg, vagy a kormánypárt által idealizált középosztály. Ugyanakkor eleve ritka, hogy meghirdetnek ilyesmit, ugyanis az önkormányzat nem foglalkozik a bérlakások állapotával, holott a legtöbbjük igencsak felújításra szorul.

Ezzel szemben az ellenzéki jelöltek ígéretet tettek arra, hogy győzelmük esetén állapotfelmérésbe kezdenének minden lakásnál, valamint nonprofit lakásközvetítő ügynökséget hoznának létre, ami éppen azoknak segítene otthonhoz jutni, akiknek valóban szükségük van rá. A vizes, penészes, dohos lakások esetében két ciklus alatt vállalják, hogy teljesen élhetővé tegyék őket. Jelenleg körülbelül 1100 ingatlan áll üresen a kerületben, főleg azért, mert nagyon rossz állapotban vannak. Pikó András ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy uniós források segítségével növelnék meg a kerületi bérlakások számát. Hozzátette, a beruházóktól, akik a kerülettől veszik meg az építési telkeket, nem pénzt kérne, hanem hogy legyenek önkormányzati lakások a felépült társasházakban.

Az eseményen az is elhangzott, hogy 2011 és 2019 között többezer fát vágtak ki a különböző építkezések miatt.

„Pontosan tudjuk, hogy ez Kocsis Máté felelőssége, ő parancsolhatott volna megálljt a munkagépeknek, és akkor meg lehetett volna akadályozni a fairtást” – fogalmazott dr. Erőss Gábor, majd hozzátette, ezekről a problémákról a fideszes vezetők azért nem értesülnek, mert nem is itt élnek.

Pikó András elmondta, megválasztása esetén negyedévente kerületi lakossági fórumot tartana, hogy az emberek részt vegyenek a kerület irányításában. Ezen kívül az átláthartóság érdekében nyilvánosan fogják kezelni az iratokat, valamint a fideszes gyakorlattal szemben, a „boszorkányüldözés” helyett a kiszolgáltatottabb csoportokon segítenének. „Sokat leszünk az utcán ezután is, és az emberek dönthetnek arról, mire költsük a pénzünket” – mondta.

„Az én egyetlen erőm az a 70 ezer józsefvárosi ember lesz; erre fogok támaszkodni”. 

Az egyik közönségkérdés Pikó Andráshoz arra irányult, mi az álláspontja abban, hogy a kerületből lassan hasonló bulinegyed lesz, mint Erzsébetvárosból. A polgármesterjelölt szerint Józsefváros társadalmi-kulturális hagyományában benne van a kereskedelem, a vendéglátás és a zene, ami önmagában nagyon jó. Szerinte egy város arról szól, hogy az emberek találkoznak, beszélgetnek, meg tudnak inni valahol egy pohár bort vagy beülni egy étterembe. Ugyanakkor szeretnénk, ha Józsefváros nem változna bulinegyeddé, hanem egy magas színvonalú művésznegyeddé nőné ki magát, helyi vállalkozókkal és nonprofit kezdeményezésekkel.

A Partizán önkormányzati roadshow-jának következő állomása a VII. kerületi Magvető Café lesz, ahol terézvárosi és erzsébetvárosi jelöltek fognak beszélgetni a helyieket érintő legfontosabb kérdésekről. A belépés továbbra is díjtalan és regisztráció nélküli, és továbbra is lehet nézni az adást élőben a Partizán Facebook oldalán és YouTube csatornáján.

Benedek Tiborra emlékezünk

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vizilabdázó, 2003-ban világbajnok, majd egy évtizeddel később ismét, akkor már a magyar válogatott szövetségi kapitányaként. A magyar sportélet egyik legkiemelkedőbb alakja, de jóval több ennél: a kevesek közé tartozott, akik nem csupán a sportrajongókat szólították meg, példakép lehetett ő mindenki számára. 47 éves volt.