Az éjféli záróra, az Airbnb-probléma és a zöld területek hiánya is szóba került a VI. és VII. kerületi ellenzéki beszélgetésen

Folytatódott a Partizán önkormányzati roadshow-ja, a Magvető Caféban Gulyás Márton beszélgetett Terézváros és Erzsébetváros önkormányzati képviselőjelöltjeivel, valamint Soproni Tamás VI. kerületi összellenzéki polgármesterjelöttel. Terézvárosból Heltai László, Miyazaki Jun képviselőjelöltek és Temesvári Szilvia alpolgármesterjelölt voltak jelen, Erzsébetvárosból pedig Szücs Balázs, Borka-Szász Tamás és Borbélyné Bárdi Zsuzsanna az egyesült ellenzék pártjaitól, valamint Szikszai Sándor az Élhető Erzsébetvárosért Egyesülettől.

A beszélgetés az Erzsébetvárosi Lakáspanama című rövid oknyomozó film bemutatásával kezdődött, amit a Partizán az elmúlt hetekben készített. A filmben bemutatott lakásokat évek óta senki nem használja, de bizonyos üzleti körök, amelyeknek egymáshoz kapcsolódását tártuk fel, egyre több ingatlant játszik ki az önkormányzat alól. 

Szikszai Sándor elmondta, durva filmen visszalátni ezt a problémát, de a kerületben élők tudnak erről a helyzetről. Az Élhető Erzsébetváros Egyesület azt ígérte, ők üres üzlethelyiségekkel kombinálva juttatnák kedvezményesen az ingatlanokat vállalkozókhoz, ugyanis az üresen álló lakások mellett az üresen álló üzlethelyiségek is gondot jelentenek. Belső-Erzsébetvárost önkormányzati lakásprogrammal szeretnék a Budapestre költöző fiatalok számára vonzóvá tenni, míg a kerület külső részére a családosok költözhetnének a bérlakásprogram segítségével. Az összellenzéki képviselőjelöltek azt mondták, ők a probléma megoldásához olyan civil szervezetek tudását vonnák be és dolgoznának együtt velük, akik már eddig is sokat foglalkoztak és bizonyítottak a lakhatási kérdésekkel kapcsolatban. Továbbá hangsúlyozták, hogy a közszolgálatban dolgozók lakáshoz jutását is támogatni kell. 

A kerületről szóló beszélgetés második felében a bulinegyedre is kitértek a jelöltek. Abban mind az összellenzéki, mind az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület politikusai egyetértettek, hogy szükséges az éjféli záróra, ugyanakkor mindkét fél olyan feltételeket szabna megválasztásuk esetén, amelyeknek betartásával és az önkormányzattal való hatékony együttműködés esetén tovább nyitva maradhatnának. A cél minden esetben egy pezsgő, kulturálisan gazdag negyed megteremtése lenne. 

Ezt követően Terézvárosról folytatódott a beszélgetés, elsőként Temesvári Szilvia alpolgármesterjelölt és Heltai László, valamint Miyazaki Jun képviselőjelöltek voltak a műsor vendégei. A blokk egy rövid bejátszással kezdődött Hassay Zsófia budai villájáról, majd a szó rövidesen a zöld területek hiányára terelődött, ugyanis Budapesten itt az egyik legalacsonyabb az egy főre jutó zöld területek aránya. Heltai László kiemelte, hogy Hassay Zsófia a Fővárosi Közgyűlés ülésén egy szót sem szólt a városligeti építkezések ellen, pedig az ő kerületének lakói is sokat járnak oda, hiszen Terézvárosban alig vannak parkok. Temesvári Szilvia elmondta, az ő vezetésük alatt a kerületben homlokzatokat futtátnak be növénnyel, fákat ültetnének az utak mellé és a játszóterekre, valamint növényeket helyeznének a belső udvarokba. Továbbá nagy reményekkel néznek még a Podmaniczky Kert tervére is, ahol közösségi kertet hoznának létre és komposztálási lehetőséget is biztosítanának a helyieknek. Hozzátette, a kert koncepcióját a lakók bevonásával szeretnék véglegesíteni. 

Az eseményt a Soproni Tamás ellenzéki polgármesterjelölttel való beszélgetés zárta. A VI. kerületi polgármesterjelölt elmondta, önkormányzati szinten is lehet mit tenni a környezetszennyzés ellen, és ők ezen a területen hatékonyan fel is fognak lépni. Hozzátette, lehet csökkenteni a kerületben az üvegházhatású gázok kibocsátását, ösztönözni a szelektív hulladékgyűjtést és az ingatlanok környezettudatosabbá tételét is. Soproni a kerületi vezetés egyik nagy hiányosságának ítéli meg, hogy nincsen kapcsolat az önkormányzat és az emberek között – ő ezt szeretné megváltoztatni.

„Örülök, amikor a boltban megszólítanak, és mindenkinek elmondom, hogy ha engem választanak meg, ez így lesz október 13-a után is. Az emberközeliséget kell képviselnie az önkormányzatnak és a polgármesternek is.”

Soproni azt is felrótta a jelenlegi polgármesternek, hogy felhábroító az a nemtörődömsége, hogy hagyja a közpénzek ellopását a közbeszerzések során. A polgármesterjelölt azt az ígéretet tette, hogy vállalni fogja a felelősséget az általa megbízott vagyonkezelőkért. Továbbá szó volt arról is, hogy a VI. kerületben nem az önkormányzati ingatlanok magánkézbe jutása a legnagyobb baj, hanem a rövidtávú lakáskiadás turistáknak. Soproni szerint nem kellene ennek a teljes intézményét beszüntetni, mert vannak követendő minták is, például amikor az Airbnb lakások tulajai több közös költséget fizetnek a társasházban, és megválogatják vendégeiket is. Ugyanakkor bevezetné a luxusadót, amit már akkor kivetnének, ha valaki a 2. lakását vásárolná meg – ebből a pénzből lehetne a szociális bérlakás problémáin is segíteni.

Benedek Tiborra emlékezünk

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vizilabdázó, 2003-ban világbajnok, majd egy évtizeddel később ismét, akkor már a magyar válogatott szövetségi kapitányaként. A magyar sportélet egyik legkiemelkedőbb alakja, de jóval több ennél: a kevesek közé tartozott, akik nem csupán a sportrajongókat szólították meg, példakép lehetett ő mindenki számára. 47 éves volt.