A koronavírus hozza el az alapjövedelmet?

Az Ipsos múlt heti felmérése szerint a teljes felnőtt lakosság 7 százaléka már elvesztette a munkahelyét a járvány miatt, a magyar kormány mégsem hajlandó nagyobb összegeket fordítani arra, hogy segítsen a gazdasági válság miatt bajba került embereken. Nem vezettek be rendkívüli szociális juttatásokat, és nem akarnak hozzányúlni a világviszonylatban is kivételesen szűkmarkú és rövid ideig járó álláskeresési járadékhoz sem.

Az I. kerület polgármestere, V. Naszályi Márta úgy döntött, nem vár tovább a kormányra. Az önkormányzat egy válságkezelő alapjövedelemnek hívott juttatást jelentett be: havi 100 ezer forintra egészítik ki minden olyan kerületi lakos jövedelmét, aki ennél alacsonyabb összegből él.

A koronavírus miatt jelenleg több országban az állam fizeti az emberek jövedelmét, és egyre több gazdaságpolitikai vitában merült fel a feltétel nélküli alapjövedelem gondolata is.

A gazdasági válságok minden esetben új lehetőségeket nyitnak meg, így nem véletlen, hogy most is megnőtt az érdeklődés a különböző gazdaságszervezési alternatívák iránt.

Ráadásul mostani helyzet tényleg különlegesnek tűnik, a koronavírus megjelenése előtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy könnyen hozzáférhető és bőkezű juttatásokat kapjanak az emberek.

Alap és minimum

Ezeket a támogatásokat garantált minimumjövedelemnek hívjuk, és – jóval alacsonyabb összeggel – már korábban is léteztek ilyenek több európai országban is. Az alapjövedelem csak javaslatként kezdett terjedni, a bevezetését egyelőre csak a spanyol kormány tervezi. Az óvatosság nem meglepő, és nem csak azért, mert a kritikusok szerint az alapjövedelem bedöntené a gazdaságot, hanem mert még a támogatói szerint is olyan horderejű reformot jelentene, ami alapjaiban változtatná meg azt, ahogy a munkához viszonyulunk.

Magyarországon a minimumjövedelmet és az alapjövedelmet gyakran összemossák, a Párbeszéd politikusai a Mércén megjelent cikkükben például azt írták, hogy „a válságkezelő alapjövedelem valójában, a szigorú szakmai zsargon szerint garantált minimumjövedelmet jelent”.

A Partizán adásában mindkettőt bemutatjuk, a felmerülő kérdéseket pedig Büttl Ferenccel, közgazdásszal és a Párbeszéd pártalapítványának vezetőjével beszéltük át. Utána Róna Pétert kérdeztük arról, hogy a most felbukkanó válságkezelő intézkedéseknek lesz-e maradandó hatása a gazdaság működésére, majd Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa mondja el, hogy miért nyújtották be az Országgyűlésnek a válságkezelési alapjövedelemről szóló törvényjavaslatukat.