Félreértések, félremagyarázások és legendák Trianon kapcsán

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az MTA keretében működő, Trianon100 elnevezésű kutatócsoport három tagjával beszéltük át a békediktátummal kapcsolatos legendákat, tévedéseket és vakfoltokat.

Az Ablonczy Balázs vezette, tudományterületeken átívelő csoport 22 főből áll – a  történészek mellett szociológusokból, művészettörténészekből, földrajzosokból, és így tovább. Vendégeink: Ablonczy Balázs, Krizmanics Réka, Zahorán Csaba.

Trianon100 a Partizánon

Június 4-én lesz 100 éve, hogy kijelölték Magyarország mai határait. Ha azt gondoljuk, hogy ez az ország – világnézettől és társadalmi helyzettől függetlenül – mindenkié, aki benne él, akkor azt is nagyon fontos tudatosítani, hogy a határok kialakulásához kapcsolódó történelmi esemény is mindenki közös ügye, hiába próbálják Trianont politikai alapon kisajátítani.

A Partizán adásait egy héten át a trianoni békeszerződés köré szervezzük. Különböző helyekről, különböző véleményekkel érkező közéleti szereplőkkel, újságírókkal, történészekkel beszélgetünk Trianon politikai, gazdasági, társadalmi hatásairól.