Egy kisvárosi történet, amiben a kormány a helyi lakosok helyett a multicég mellé állt

Ez a cikk több mint 1 éves.

A dél-koreai Samsung termékeit mindenki ismeri. Azt viszont sokkal kevesebben tudják, hogy a harmincas években alapított dél-koreai családi cég sikertörténete egyben a korrupció és a mindent felülíró profithajszolás története is.

És ezt bizonyítja a gödi Samsung-gyár esete is.

A kisfilmünkben annak jártunk utána, hogy pontosan milyen hatalmi érdekeknek feküdt le a kormány, hogy mit tehet egy kivéreztetett ellenzéki önkormányzat, és hogy mit élnek át azok, akik most költözni kényszerülnek.

A gödi üzem 2001-ben nyílt meg, onnantól kezdve 2014-ig tévékhez gyártottak katódsugárcsöveket. Ez a technológia elavult, a gyár bezárt. Három évvel később nyitották újra, a megváltozott piaci körülményekhez igazítva: ekkor kezdődött meg az elektromos akkumulátorok gyártása. A kiemelt kormányzati beruházásként megvalósuló  gyárbővítés ezután rohamléptekkel, a város helyi építkezési szabályzatát többszörösen megszegve kezdődött el.

Az akkori, fideszes vezetésű gödi önkormányzat maximálisan támogatta a céget, a helyi lakosok érdekeire fittyet hányva – ezt tanúsítja egy kiszivárgott hangfelvétel is. Valószínűleg ettől nem teljesen független, hogy a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék átvette a várost.

A gyár bővítésével foglalkozó lakossági fórumokon úgy tűnt, az új városvezetés inkább a környéken élők érdekeit fogja képviselni, nem a Samsungét. Ezután, áprilisban Orbán Viktor egy tollvonással elvette a Samsung-gyár területét a gödi önkormányzattól, nehogy az ellenzéki polgármester a helyi lakók érdekeit képviselve új feltételekhez kösse az évek óta tervezett gyárbővítést.

A példátlan kormányzati einstand csak a kezdet volt: április végén a magyar állam 42 milliárd forint értékben kezdett infrastrukturális fejlesztésekbe az ipari területen, hogy ezzel segítse a dél-koreai céget. A cél az, hogy Gödön épüljön fel Közép-Európa legnagyobb akkumulátorgyára.

A kormány ennél látványosabban nem is mutathatta volna meg, hogy ha választania kell egy multicég kiszolgálása és a helyi érdekek képviselete között, gondolkodás nélkül a multi mellé áll.