Az interneten sehol sem vagy láthatatlan, a Facebook mindent tud rólad

Sokaknak alapvető kommunikációs felület és eszköz, de mostanra pontosan tudjuk, hogy ennél sokkal több: az emberiség eddigi legkifinomultabb, tömeges megfigyelésre és adatgyűjtésre alkalmas, komplex megfigyelési rendszere – ez a Facebook.

Még a koronajárvány kitörése előtt látogattunk el Bécsbe, ahol Max Schrems adatjogász-aktivistával beszélgettünk: Max úttörője a Facebook jogsértő gyakorlatainak felismerésében és a szélesebb közönség részére történő tudatosításában. Küzdelmeinek köszönhetően a Facebook sokat változott – de messze még a végső győzelem.

A Partizánnak háromrészes interjúban beszélt arról, hogyan fedezte fel a Facebook aggasztó működését, hogyan kezdte meg a küzdelmét ezzel szemben, mik a GDPR szabályozás alapvető hibái, valamint elmondja, hogy mit tehetünk a Facebook és a további tech-óriások visszaszorítása érdekében.

Az újrahasznosítás mítosza

Mindössze néhány évünk maradt megfékezni a globális felmelegedést. Mégis, nagyon sokszor, amikor környezetvédelemről beszélünk, a műanyaghulladék kezelését, újrahasznosítását értjük alatta, pedig ennek minimális a hatása a klímaváltozásra. Mi lehet ennek az oka?