Az újrahasznosítás mítosza

Történelmének legnagyobb kihívása előtt áll az emberiség: mindössze néhány évünk maradt megfékezni a globális felmelegedést. Mégis, nagyon sokszor, amikor környezetvédelemről beszélünk, a műanyaghulladék kezelését, újrahasznosítását értjük alatta, pedig ennek minimális a hatása a klímaváltozásra. Mi lehet ennek az oka?

Miért vagyunk ennyire rágörcsölve a műanyagra? És ha tényleg ennyire utáljuk, akkor miért csomagolunk be vele mindent? Nem lehetne, hogy rábízzuk ezt az egész problémát a piacra, ha az újrahasznosítás amúgy is egy nyereségorientált gazdasági tevékenység?

A PartizánINFO legfrissebb adásában ezekre a kérdésekre keressük a választ, a XX. század elejétől napjainkig.

A punkzenészek, akiket Kádár börtönbe zárt

Ahol a jólét csendet szül, ott mindenki tetű – többek között ezért a sorért kaptak két év börtönt a CPg tagjai 1984-ben. De miért csuktak le egy zenekart a dalszövegeiért, és hogyan próbálta segíteni őket a demokratikus ellenzék? Szennyhullám, utolsó rész.

„Sosem játszottam a cigánygyereket!”

Gáspár Győző 2004-ben még nyilvánosan kiállt a rasszizmus ellen, amikor egy talkshowban a karrierje elején járó Toroczkai Lászlóval vitatkozott. Pár évvel később viszont már önmaga karikatúráját játszotta az RTL Klubon. Vajon milyen hatása volt a műsornak arra, ahogy a romákról gondolkodunk?