Az újrahasznosítás mítosza

Ez a cikk több mint 1 éves.

Történelmének legnagyobb kihívása előtt áll az emberiség: mindössze néhány évünk maradt megfékezni a globális felmelegedést. Mégis, nagyon sokszor, amikor környezetvédelemről beszélünk, a műanyaghulladék kezelését, újrahasznosítását értjük alatta, pedig ennek minimális a hatása a klímaváltozásra. Mi lehet ennek az oka?

Miért vagyunk ennyire rágörcsölve a műanyagra? És ha tényleg ennyire utáljuk, akkor miért csomagolunk be vele mindent? Nem lehetne, hogy rábízzuk ezt az egész problémát a piacra, ha az újrahasznosítás amúgy is egy nyereségorientált gazdasági tevékenység?

A PartizánINFO legfrissebb adásában ezekre a kérdésekre keressük a választ, a XX. század elejétől napjainkig.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.