Az újrahasznosítás mítosza

Történelmének legnagyobb kihívása előtt áll az emberiség: mindössze néhány évünk maradt megfékezni a globális felmelegedést. Mégis, nagyon sokszor, amikor környezetvédelemről beszélünk, a műanyaghulladék kezelését, újrahasznosítását értjük alatta, pedig ennek minimális a hatása a klímaváltozásra. Mi lehet ennek az oka?

Miért vagyunk ennyire rágörcsölve a műanyagra? És ha tényleg ennyire utáljuk, akkor miért csomagolunk be vele mindent? Nem lehetne, hogy rábízzuk ezt az egész problémát a piacra, ha az újrahasznosítás amúgy is egy nyereségorientált gazdasági tevékenység?

A PartizánINFO legfrissebb adásában ezekre a kérdésekre keressük a választ, a XX. század elejétől napjainkig.

Az újbaloldalt az ’56-os magyar forradalom hívta életre

1956. október 23-án egy szocialista forradalom tört ki Budapesten, ez egyértelműen kiderül az akkor létrejött munkástanácsok történetéből. Ennek fényében nem csoda, hogy a nemzetközi antikapitalista mozgalomra is nagyon komoly hatással volt a magyar felkelés, és életre hívta az újbaloldalt, ami már nem csupán a kapitalizmussal és a nyugati imperializmussal, hanem a párthű bürokráciára építő államszocialista rendszerekkel is szembehelyezkedett.

A sharing economy hazugsága

Hamar kiderült, hogy az ún. megosztáson alapuló gazdaság nem problémamentes jelenség. Mi térítette el a sharing economy eredeti koncepcióját, és hogyan lehetne valóban közösségi a gazdaság?