Az újbaloldalt az ’56-os magyar forradalom hívta életre

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Gyárat, földet tőkéseknek, földbirtokosoknak vissza nem adunk!” /1956. október 29./

1956 októberében egy szocialista forradalom tört ki Budapesten – ez egyértelműen kiderül az akkor létrejött munkástanácsok történetéből, vagy a forradalmárok követeléseiből. Tanulságos, hogy ezt a tényt mindegyik politikai oldal el akarja hallgatni: a rendszerváltás előtti Kádár-rezsim épp úgy, mint a rendszerváltás utáni Fidesz és MSZP-kormányok. A témáról a forradalom 60. évfordulójára készítettünk egy adást, történészek munkái alapján. Semmit sem veszített az aktualitásából.

A PartizánINFO legújabb adása szintén egy ismeretlen történetet mutat be, azt, hogy az 1956-os magyar forradalom milyen hatással volt a nemzetközi antikapitalista mozgalomra, és hogyan hívta életre az újbaloldalt, ami már nem csupán a kapitalizmussal és a nyugati imperializmussal, hanem már a párthű bürokráciára építő államszocialista rendszerekkel is szembehelyezkedett.

 

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.