Az újbaloldalt az ’56-os magyar forradalom hívta életre

„Gyárat, földet tőkéseknek, földbirtokosoknak vissza nem adunk!” /1956. október 29./

1956 októberében egy szocialista forradalom tört ki Budapesten – ez egyértelműen kiderül az akkor létrejött munkástanácsok történetéből, vagy a forradalmárok követeléseiből. Tanulságos, hogy ezt a tényt mindegyik politikai oldal el akarja hallgatni: a rendszerváltás előtti Kádár-rezsim épp úgy, mint a rendszerváltás utáni Fidesz és MSZP-kormányok. A témáról a forradalom 60. évfordulójára készítettünk egy adást, történészek munkái alapján. Semmit sem veszített az aktualitásából.

A PartizánINFO legújabb adása szintén egy ismeretlen történetet mutat be, azt, hogy az 1956-os magyar forradalom milyen hatással volt a nemzetközi antikapitalista mozgalomra, és hogyan hívta életre az újbaloldalt, ami már nem csupán a kapitalizmussal és a nyugati imperializmussal, hanem már a párthű bürokráciára építő államszocialista rendszerekkel is szembehelyezkedett.

 

Akik visszaverték a lengyel jobboldalt

A több százezres tüntetések meghátrálásra késztették a keresztény-konzervatív kormányt, egyelőre nem lép életbe az abortusztilalom, de a küzdelemnek még nincs vége. Helyszíni riport aktivistákkal és szakértőkkel.

A klímaváltozás ismeretlen története

A gazdaságunkat a globális felmelegedést okozó fosszilis üzemanyagok hajtják. Minden eddigi diplomáciai kísérlet vagy gazdasági reform, ami megpróbálta jelentősebb mértékben visszavágni ezek felhasználását, előbb-utóbb kudarcba fulladt. Miért?