Akik visszaverték a lengyel jobboldalt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az elmúlt hetekben bejárta a sajtót a lengyel tüntetések híre. A koronavírus ellenére is több százezer főt megmozgató nőjogi demonstrációk meghátrálásra késztették a keresztény-konzervatív kormányt. Ugyan egyelőre nem lép életbe az új abortusztörvény, amivel tovább szigorítottak volna a már amúgy is vaskalapos szabályozáson, de a küzdelemnek még nincs vége.

Riportunkban lengyel aktivistákkal, művészekkel, politológusokkal és tüntetőkkel beszélgettünk a demonstrációk hátteréről és polgárpukkasztó esztétikájáról, az egyház és a pártok összefonódásáról, valamint a miniszterelnök által feltüzelt, szélsőjobboldali verőlegényekről.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.