Akik visszaverték a lengyel jobboldalt

Az elmúlt hetekben bejárta a sajtót a lengyel tüntetések híre. A koronavírus ellenére is több százezer főt megmozgató nőjogi demonstrációk meghátrálásra késztették a keresztény-konzervatív kormányt. Ugyan egyelőre nem lép életbe az új abortusztörvény, amivel tovább szigorítottak volna a már amúgy is vaskalapos szabályozáson, de a küzdelemnek még nincs vége.

Riportunkban lengyel aktivistákkal, művészekkel, politológusokkal és tüntetőkkel beszélgettünk a demonstrációk hátteréről és polgárpukkasztó esztétikájáról, az egyház és a pártok összefonódásáról, valamint a miniszterelnök által feltüzelt, szélsőjobboldali verőlegényekről.

A klímaváltozás ismeretlen története

A gazdaságunkat a globális felmelegedést okozó fosszilis üzemanyagok hajtják. Minden eddigi diplomáciai kísérlet vagy gazdasági reform, ami megpróbálta jelentősebb mértékben visszavágni ezek felhasználását, előbb-utóbb kudarcba fulladt. Miért?

Az újbaloldalt az ’56-os magyar forradalom hívta életre

1956. október 23-án egy szocialista forradalom tört ki Budapesten, ez egyértelműen kiderül az akkor létrejött munkástanácsok történetéből. Ennek fényében nem csoda, hogy a nemzetközi antikapitalista mozgalomra is nagyon komoly hatással volt a magyar felkelés, és életre hívta az újbaloldalt, ami már nem csupán a kapitalizmussal és a nyugati imperializmussal, hanem a párthű bürokráciára építő államszocialista rendszerekkel is szembehelyezkedett.