Antikapitalista mozgalomból a Miniszterelnöki Hivatalon át az Európai Bizottságig

Ez a cikk több mint 1 éves.

Andor Lászlót mindenki az Európai Bizottság munkaügyi és szociálpolitikai biztosaként ismeri, azt már sokkal kevesebben tudják róla, hogy a rendszerváltás idején az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásain is aktív, antikapitalista és államszocializmus-ellenes szervezet, a BAL (Baloldali Alternatíva Egyesülés) tagja volt, majd éveken át főszerkesztője a rendszerkritikus, marxista Eszmélet folyóiratnak.

A vele készült életútinterjúban a különböző intézményekben betöltött szerepeiről, munkásönigazgatásról, szociális Európáról, meg úgy általában a magyar gazdasági és politikai szféra háttérfolyamatairól beszélgettünk.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.