Hónapok óta nem fizetik ki a dolgozókat, a szakszervezeti vezetőket kirúgták

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hónapok óta tart a kálváriája a Dunai Vasmű több mint 4500 dolgozójának. A Dunai Vasmű augusztus 14-én felmondta a pluszjuttatásokat biztosító kollektív szerződéseket, október óta pedig nemcsak a fizetésüket, hanem a béren kívüli juttatásaikat is csúsztatva kapják meg a dolgozók, a szakszervezetek szerint ezzel sorozatosan megsértették a Munka Törvénykönyvét.  A Vasas jogi útra terelte az ügyet, a bíróság pedig elmarasztalta a Dunaferrt.

Milyen reményei vannak a szakszervezeti vezetőknek, akik egyszerre küzdenek a törvénytelenül működő gyár korrupt vezetőségével, és a dolgozói fásultsággal?

A Partizán vendége Bábel Balázs, a Vasas alelnöke, aki korábban a Mércén írt arról, hogy mi viezetett oda, hogy egy Dunaferr méretű nagyvállalat nyíltan szembe mehet a törvényekkel, és Molnár László, a Dunai Vasmű dolgozója, helyi szakszervezeti vezető, akit kirúgtak a gyárból.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.