Felejtés és szembenézés

Ez a cikk több mint 1 éves.

Élő adásban emlékezünk az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 76. évfordulójára. A Mércén olvasható A népirtástól a népbíróságig cikksorozat szerkesztőjével, Laczó Ferenccel a magyar állam intézményeinek felelősségéről, Schein Gáborral a Mitläuferek traumájáról beszélgetünk.

Vendégünk Ács Dániel és Rab László, akik a 444 új dokumentumfilmje (A gyilkosok emlékműve) kapcsán érkeznek a stúdióba.

A holokauszt tanításának lehetőségeiről Kenesei Marcellt, a Bálint Ház igazgatóját és Repárszky Ildikót a Történelemtanárok Egyletének alelnökét kérdezzük.

Szó lesz még a kárpótlások és jóvátételek kérdésről, az „elfelejtett” roma holokausztról és a generációkon átívelő trauma feldolgozásainak lehetőségeiről. Beszélgetőtársak: Szántó T Gábor, Tóth Ridovics Máté, Szász Anna Lujza, Klacsmann Borbála.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.