„Senki nincs légüres térben az érzéseivel” | Interjú Máriási Dóra és Fehér Tibor pszichológusokkal

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hogy vagyunk lelkileg egy évvel a járvány kitörése óta? Tényleg nyakunkon a pszicho-pandémia? Ki segít a mentális betegségben szenvedőkön, amikor az ellátórendszer túlterhelt? És mi lehet a pszichológia szerepe társadalmi kérdésekben?

Máriási Dóra tanácsadó szakpszichológussal, EMDR terapeutával és Fehér Tibor pszichológussal beszélgettünk a krízis okozta pszichés tünetek kezeléséről, és arról, hogy milyen eszközök enyhíthetnek az emberi szenvedésen a terápiás lehetőségeken kívül. Szó esik az alulról szerveződő, közösségi segítségnyújtás megerősítésének fontosságáról és az egymás iránti szolidaritás kifejezésének megtartó, gyógyító erejől is.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.