Partizán-olvasókör: elolvastuk TGM új könyvét, az Antitézist!

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Partizán újraindult olvasókörének első adásában a legnagyobb élő magyar marxista filozófus, Tamás Gáspár Miklós 2021 januárjában megjelent gyűjteményes kötetéről beszélgetünk.

Miért nem vagyunk mind kommunisták?

Mi a különbség a kapitalista és a marxista pusztítás között?

Miért tekinthető a XX. század a fasizmus és kommunizmus küzdelmének?

E kérdések mellett kitérünk nagy generációs élményünkre, a közelmúlt gazdasági, politikai, egészségügyi válságaira és a ’10-es évek jelentős baloldali mozgalmainak – Sziriza, Sanders, Corbyn – lelkesítő fel-, majd elkeserítő kifutására is.

Mindenekelőtt pedig a kortárs kapitalizmus és a pandémia okozta destrukcióról beszélgetünk, és a mostani sötétben is talán-talán fölkelthető reményről – igyekezetünk szerint hűen Tamás Gáspár Miklós gondolatmeneteihez.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.