„Ha India veszít, akkor az egész bolygó jövője veszélyben van”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Háztetőkről indult, aztán előbb sztrájk lett belőle 250 millió fővel, majd november óta tartó blokád a Delhibe vezető autópályákon.

A példátlan egységbe tömörülő indiai gazdamozgalom a végletekig elmegy annak érdekében, hogy az agrárpiacot liberalizáló törvények visszavonását elérjék. Ami nem egy könnyű menet, hiszen a Narendra Modi vezette hindu nacionalista kormány egyik legfőbb politikai programja a gazdaság különböző területeit nagyvállalatoknak átengedni.

Mivel néznek szembe az indiaiak, ami ilyen mértékű ellenállást vált ki belőlük?

Videónkban a téma szakértőivel beszélgettünk: Raj Patel, University of Texas at Austin, kutató professzorral és Ranjini Basu, Focus on the Global South, agrárpolitikai szakértővel.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.