Ha nem ismered őt, nem értheted a 20. század magyar történelmét

Ez a cikk több mint 1 éves.

Miért írja meg valaki, hogy a politikában a cél nem szentesítheti az eszközt, majd pár hónappal később meggondolja magát, és gyökeresen megcáfolja a saját állításait? És miért nem ismerjük itthon azt az embert, akit külföldön a 20. század egyik legnagyobb filozófusának tartanak?

Lukács élete csupa ellentmondás. A német polgári filozófia ifjú ásza, majd a Tanácsköztársaság központi figurája. Száműzik, majd piedesztára emelik, majd megint száműzik. Halálának 50. évfordulója alkalmából Kardos Andrással, a nemrég beszántott Lukács Archívum egykori kutatójával beszélgettünk.

Ha az adás felkeltette érdeklődésedet, akkor ajánljuk a Mérce sorozatát, aminek középpontjában ugyanaz a kérdés áll: kicsoda Lukács György?

Az évforduló kapcsán a további megemlékező eseményekről és kiadványokról ide kattintva lehet tájékozódni.

A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata

A népesség növekedése és a klímaválság közötti kapcsolat korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan állítják. Érdemes felidézni, hogy történetileg milyen társadalmi csoportok kapcsán szokott felmerülni a népességszabályozás.

Így lett Magyarország pornónagyhatalom

A rendszerváltás után beáramló pornóipari tőke kíméletlenül kihasználta a rendkívül olcsónak számító magyar munkaerőt. A kiszolgáltatott nőket a nyugati gyártócégek könnyedén rá tudták venni az akkoriban még durvának és ritkának számító szexjelenetekre is.